Een 'jammer' wordt geblockt - foto Charles Groeneveld
maart 18, 2025
Roller Derby: spectaculair en sympathiek

Afgelopen zondag 16 maart vond in de Arnhemse sporthal Elderveld de zogenaamde Spring Fling plaats. Spring Fling? Ja, en om de verwarring wellicht nog iets meer te laten toenemen, Spring Fling is een ‘open fun scrimmage’ en bestaat uit twee wedstrijden Roller Derby.

Zo, genoeg termen gebezigd, dus voor iedereen die de weg nu al kwijt is en dreigt af te haken, snel naar de verklaringen. Waar het over gaat is de sport Roller Derby. Een relatief kleine sport in Nederland, waar zo’n 15 verenigingen actief zijn, maar sinds 2000 weer met een opmars in de wereld bezig. Erg populair in Amerika, waar de sport ooit in de jaren twintig van de vorige eeuw haar oorsprong vond. Tegenwoordig zijn er over de hele wereld zo’n tweeduizend leagues actief en wordt er dit jaar in Innsbruck een WK gehouden, waaraan ook een Nederlands team deelneemt.

Fallen Angels

In Arnhem is er ook een Roller Derby vereniging, de Fallen Angels genaamd. De vereniging bestaat sinds 2011 en traint twee keer in de week op Sportcentrum Valkenhuizen. Fallen Angels was ook de initiatiefnemer van de Spring Fling dit weekend. Maar wat is Roller Derby nu precies? De kortste omschrijving is dat het ‘een contactsport op rolschaatsen is, waarbij twee teams van ieder vijf skaters tegen elkaar strijden op een ovale baan.’

Spectaculair

Er worden punten gescoord als één speler van het team, de zogenaamde ‘jammer’ (herkenbaar met een ster op de helm) erin slaagt skaters van de tegenpartij in te halen. De spelers van de tegenpartij proberen dat te voorkomen, waarbij getracht wordt de ‘jammer’ te blocken en te hinderen. In die zin heeft de sport nadrukkelijk elementen van het rugby in zich, maar vind je er ook aspecten van het American Football in. Als neutrale toeschouwer kost het enige tijd om de veelheid aan regels goed te begrijpen, maar het is spectaculair om naar te kijken.

Actie op Spring Fling event - foto: Huib Veldwachter

Cultuur

Een wedstrijd gaat over twee keer dertig minuten, hetgeen absoluut de nodige conditie van de spelers vraagt. Het evenement van afgelopen zondag was geen officieel toernooi, maar wat Fallen Angels een ‘open fun scrimmage’ noemt: twee wedstrijden, waaraan vier teams deelnemen. Deze teams zijn samengesteld uit skaters vanuit het hele land, die in een geheel eigen outfit de strijd met elkaar aangingen. En dat geeft aan dat Roller Derby een sport is met een geheel eigen cultuur.

Diversiteit en Inclusie

Zo bestaat het overgrote deel van de teams uit vrouwen en dat is niet zo gek wanneer we naar de geschiedenis van deze sport kijken en dan met name naar de revival in Amerika. In de jaren 2000 werd de sport een nieuwe boost gegeven in het Texaanse Austin en werd toen geprofileerd als een ‘all-female, woman-organized amateur sport’. Dat is lange tijd zo gebleven, maar tegenwoordig zijn er ook teams die geheel uit mannen bestaan en gender-gemixte teams. Ook Arnhem Fallen Angels heeft een mannenteam. Vrijwel alle verenigingen besteden veel aandacht aan diversiteit en inclusie.

‘Derby namen’

Een kenmerk van de verenigingen is dat zij geheel self-supporting zijn: alles wordt door de leden geregeld en men kent zelfs de functie NSO, dat staat voor Non-Skating Official, die ingezet kan worden als timer, jurylid, enzovoort. Een andere opvallend fenomeen in Roller Derby is dat alle spelers een bijnaam hebben, een zogenaamde ‘derby name’. Voorbeelden daarvan zijn te zien in bijgaand filmpje, waarin Lot, alias ‘Bumble Beef’, het één en ander uitlegt over deze sympathieke sport.

 

Fallen Angels organiseert op donderdag 27 maart een gratis Open Training, waarop iedereen welkom is om kennis te maken met deze sport. Locatie: Sporthal Elderveld. Aanmelden kan via de site van Arnhem Fallen Angels.