
De Arnhemse masseuse Marieke van Roden begeleidt een vijftienkoppige ploeg amateurwielrenners. Deze groep goedgetrainde wielerliefhebbers fietst deze maand vrijwel het gehele parcours dat ook de professionals afleggen, maar liggen steeds één etappe voor. Marieke deelt haar ervaringen met ArnhemSports.nl en haar lezers. Vandaag verslag van etappe 16, verreden op maandag 26 mei.
Zondag een vrije dag gehad, met veel massagewerk en het schoonmaken van al ons materiaal. Ik had aan het einde van de lange rit van zaterdag profrenner Rick Pluimers gevraagd hoe hij die rit (die zij dus op zondag moesten afleggen) ervaren had. Hij antwoordde dat het voor hem ‘wel een rustige dag was, waarin zuinig het doel was. Ben dus in een mooie groep gefinisht en heb niet te veel energie verspild. Ik heb er uiteindelijk 5 uur en 57 minuten over gedaan.’ Dat is wel wat anders dan de ruim 9 uur die wij op de fiets gezeten hebben!

Afdaling
Op mijn vraag of de afdaling van de Monte Grappa voor hem pittig was, antwoordde Rick dat van top tot beneden de snelheden varieerden van 65 tot 80 kilometer per uur. Bizar! Maar goed, wij hadden maandag weer een lange rit voor de boeg: 203 kilometer van Piazzola sul Brenta naar San Valentino. Én een etappe met veel hoogtemeters. Zij noemen deze etappe de Koninginnerit, aangezien er maar liefst drie bergen van de eerste- en één van de tweede categorie in zitten. De start lag zo’n 15 kilometer van het hotel, waarvan alleen Jan en Ronald gebruik van hebben gemaakt, de rest vertrok vanaf het hotel en deden een stuk dat niet tot de officiële route behoorde. Overigens stond de route niet helemaal goed op de Giro-website en dat betekende dat de mannen dus goed op moesten letten.

Eerste categorie
De rit was zwaar, maar ook heel mooi en met de meest prachtige uitzichten. Na 50 kilometer is het continu klimmen en dalen, zonder ook maar de kans te krijgen even te herstellen. Vooral de Santa Barbara, de tweede berg van de eerste categorie 1, is een killer. Het is dan 13 kilometer lang klimmen, met een stijgingspercentage van 13- en op sommige stukken 14%. En als je denkt dat je er dan bent, dan heb je het mis: San Valentino, ook een berg van de eerste categorie en waar de finish ligt, betekent 17 kilometer klimmen, waarvan de laatste drie kilometer 12% stijgt.
Gekker
Het was warm, dus de mannen moesten goed drinken. Albert en ik stonden op 113 kilometer, net na een pittige klim, met gado-gado en een Aziatische meloensalade op het menu. We hadden alle tijd tot de groep zou arriveren, althans dat dachten we. Maar wat dacht je? Stond Koen al voor ons neus! Onder lichte druk hebben we onze gerechten afgemaakt en Koen voorzien van een sinaasappel en wat kalender salade. Toen zeker drie kwartier later de rest binnenkwam, stond gelukkig alles klaar en kon er weer lekker gesmikkeld worden. Voor de fietsers is het fietsen een race, maar voor Albert en mij zijn de boodschappen en de lunch een race! Na de finish was er voor mij even tijd om te chillen en daarna twee massages te doen, de mannen gingen nog 35 kilometer door naar het hotel. Ik denk dat fietsers nog gekker zijn dan hardlopers!

Eerdere bijdragen van Marieke op ArnhemSports.nl:
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 15)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 14)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 13)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 12)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 11)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 10)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 9)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 8)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 7)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 6)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 5)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 4)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 3)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag 1 +2)
- Giro d’Italia: Un giorno prima (dag -1)