EKCA Eerste Korfbal Club Arnhem

Jan Willemsen en Wilfrie Koekkoek spraken met Sheila Wendt, bestuurslid EKCA korfbal en Ron Stokkink, EKCA crossminton

Naam:

Sport:

Hoogst spelend team:

Aantal teams:

Aantal leden:

Tenue:

Opgericht:

Speellocatie:

Website:

Contact:

EKCA Eerste Korfbal Club Arnhem
Korfbal
3e klasse
5 senioren teams 9 jeugd teams (vanaf 5 jaar) Trimmersgroep Kangoeroes (tot 5 jaar)
240
Wit shirt met blauw en zwart
1909
Sporthal Elderveld, Breezandpad , Arnhem
https://www.ekca.nl
secretaris@ekca.nl
Naam:    EKCA Eerste Korfbal Club Arnhem
Sport:    Korfbal
Hoogst spelend team:    3e klasse
Aantal teams:    5 senioren teams 9 jeugd teams (vanaf 5 jaar) Trimmersgroep Kangoeroes (tot 5 jaar)
Aantal leden:    240
Tenue:    Wit shirt met blauw en zwart
Opgericht:    1909
Speellocatie:    Sporthal Elderveld, Breezandpad , Arnhem
Website:    https://www.ekca.nl
secretaris@ekca.nl

Historie EKCA

In 1909 kwam de Amsterdamse schoolmeester Nico Broekhuizen naar Arnhem om een nieuwe sport te introduceren. Het idee van korfbal komt vanuit het concept ringbal dat in Noorwegen werd gespeeld. EKCA erelid Ron Stokkink: “Voor Broekhuizen was het belangrijk dat jongeren gezamenlijk sporten om zo te leren respectvol en sociaal met elkaar om te gaan. Het spel moest zo gespeeld worden dat fysieke kenmerken die in het voordeel van iemand kunnen zijn opgeheven worden. Daarom mag bijvoorbeeld een aanvaller niet schieten als de verdediger met zijn arm op de schouder kan komen van de aanvaller. Bij bijvoorbeeld basketball en volleybal hebben langere personen voordeel ten opzichte van mensen met minder lengte. Daarnaast vond hij het belangrijk dat spelers allround waren. Daarom kun je bij korfbal niet alleen aanvaller zijn. Om de twee doelpunten wissel je bij korfbal van functie en worden de aanvallers verdedigers en andersom.”

Met een paar enthousiaste mensen werden de eerste wedstrijden gespeeld op een terreintje bij de Agnietenstraat, naast de voormalige begraafplaats, in St Marten. Het “lijkenhuisje”, zoals dat in de volksmond heette diende als kleedruimte. Deze groep mensen vormden logischerwijs de Eerste Korfbal Club Arnhem: EKCA. Zij waren indertijd ook erg actief om in meerder plaatsen in het oosten van Nederland korfbalclubs te starten, zoals Noviomagum in Nijmegen en Onder Ons in Oosterbeek.

EKCA heeft vanaf die periode steeds in de competities meegedaan. Eén keer is EKCA in de finale van het Nederlands kampioenschap tweede geworden. Stokkink: “EKCA heeft daarna altijd op redelijk niveau gespeeld en met een goede lichting is nog weleens het hoogste niveau gehaald.

Promotie 2022 Foto: EKCA

Sociale karakter van korfbal

De nadruk die grondlegger Nico Broekhuizen in het korfbal legde was gericht op het sociale karakter van gezamenlijk sporten. Hier reageert bestuurslid Sheila Wendt, zelf speelster van het eerste team, op: ”Bij EKCA ligt de nadruk op het sociale aspect namelijk gezellig samen sporten. Iedereen moet hier fijn kunnen sporten in een veilige omgeving. We hebben een goede opleiding waarbij ieder tot zijn recht kan komen, maar wij hebben geen ambitie om het hoogste niveau te behalen. Bij EKCA wordt iedereen ook gelijk behandeld en iedereen kan van alle faciliteiten gebruik maken. Het is bij uitstek een familieclub waar met name door het gemengde karakter een aparte sociale dimensie heerst. Je kunt al vanaf de kangoeroes (4 jaar) bij ons sporten. We merken dat de ouders zien dat hun kinderen met veel plezier sporten en EKCA ook benoemen als een warme club.”

Bestuur

De bestuursleden van EKCA staan midden in de vereniging en draaien net als alle andere leden mee met allerhande werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden bij een vereniging. Wendt: “Ik speel in het eerste team, ben bestuurslid, geef training aan de A1, maar draai ook mee met bijvoorbeeld de bardienst. Alle leden dragen hun steentje bij, als scheidsrechter, bij de bardienst, als trainer of bij onderhoudswerkzaamheden. Dat zijn werkzaamheden die je niet kunt “afkopen” met een financiële bijdrage. De leden kunnen zich inschrijven op een lijst van werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en wij verwachten dat ze dat doen. Dat houden we ook in de gaten.”

Selectie seizoen 2024-2025 Foto: EKCA

Financieel

EKCA heeft naast de sporthal in Elderveld een eigen kantine. Ooit hebben leden op een ander adres zelf een clubhuis gebouwd. Met de verhuizing naar de sporthal Elderveld is dat in een deal meegenomen, waardoor EKCA nu alleen onderhoudskosten heeft. De leden proberen zoveel mogelijk zelf de voorkomende werkzaamheden uit te voeren. Stokkink: “Op die manier kunnen we de kosten en dus de contributie laag houden. Heel belangrijk is dat we geen geld uitgeven aan zaken die we niet nodig hebben. Er wordt een strak financieel beleid gevoerd. Door speciale acties als oud papier, meedoen aan de grote clubactie en het organiseren van bingo’s kunnen we het financieel redden. Alleen de trainer van het eerste team krijgt een vergoeding, vooral omdat het eerste team ook het vlaggenschip van de vereniging is.. Verder wordt er niemand betaald. Sponsors zijn best lastig te vinden voor een kleine club als EKCA. Het lukt wel regelmatig om in natura gesponsord te worden

EKCA heeft met CIBOD, een functioneel beheerder, een sponsorovereenkomst. Dat houdt onder andere in dat de naam CIBOD verbonden is aan EKCA. Formeel is het dus EKCA-CIBOD.

Jeugd EKCA. Foto: Ekca

Over 5 jaar

Wendt: “Over 5 jaar willen we iets meer leden hebben, zodat we voor elke leeftijdsgroep 2 teams hebben. En we willen het liefst doorgaan op dezelfde voet als nu. Dus handhaven in elk opzicht. We denken dat de club optimaal kan draaien op deze manier bij een ledenaantal van ongeveer 300 leden. Dan kun je alle leeftijdsgroepen bedienen en ook de betere spelers wat meer bij elkaar zetten. Maar het belangrijkste is dat we het sociale karakter, de familieclub ,blijven die we zijn”