Frisbee Club Airborn

Frisbee is een vrij onbekende sport in Nederland. Een unieke sport, de enige sport waar geen scheidsrechter de wedstrijden leidt. Spelers moeten onderling spelsituaties oplossen. Voorzitter Huub Looze en bestuurslid Gidy van Gaans vertellen trots aan Wilfrie Koekkoek over hun sport

Naam:

Sport:

Hoogst spelend team:

Aantal teams:

Aantal leden:

Tenue:

Opgericht:

Speellocatie:

Website:

Contact:

Frisbee Club Airborn
Frisbee
Nationale competitie
4
45
Blauw shirt met donker rode korte broek
november 2011
Outdoor: Grasveld bij korfbalvereniging Oost Arnhem, Indoor: Sporthal Valkenhuizen
https://www.fcairborn.nl
info@FCAirborn.nl Voorzitter: Huub Looze 06-16602996
Naam:    Frisbee Club Airborn
Sport:    Frisbee
Hoogst spelend team:    Nationale competitie
Aantal teams:    4
Aantal leden:    45
Tenue:    Blauw shirt met donker rode korte broek
Opgericht:    november 2011
Speellocatie:    Outdoor: Grasveld bij korfbalvereniging Oost Arnhem, Indoor: Sporthal Valkenhuizen
Website:    https://www.fcairborn.nl
info@FCAirborn.nl Voorzitter: Huub Looze 06-16602996

Historie Frisbee

Frisbee is een sport die ontstaan is in Amerika. Het verhaal wil dat studenten van Yale de aluminium taartvormen van bakkerij Frisbie Pie uit Bridgeport (Connecticut) naar elkaar over gooiden. Dat heeft zich ontwikkeld tot een bijzondere sport. Want het is de enige sport in de wereld zonder scheidsrechter. Spelers moeten spelsituaties onderling oplossen.

In Arnhem werd de frisbeevereniging in 1989 onder de naam Arnhemse meisjes opgericht. Vanaf november 2011 is dat Frisbee club, fc (dus niet het fc van football club) Airborn. Die naam verwijst uiteraard naar de parachutisten en de luchtlandingen die in 1944 rondom Arnhem plaats vonden. Maar dan Airborn zonder de e. En het heeft te maken met de frisbee die de lucht in gaat.  Als die gaat vallen moet je op gaan letten. Spelers waarschuwen elkaar dan ook als de schijf er aan komt, want als je hard naar voren loopt kan je de schijf niet goed zien. Er wordt dan “UP” geroepen.  Veel termen zijn in het Engels en er wordt vaak Engels gesproken omdat er vaak buitenlandse spelers bij de club zijn

Looze: ”Er waren mensen die vanuit hun studie al aan frisbee deden. Maar er waren ook ouders die voor hun kinderen een manier zochten om te kunnen frisbeeën in Arnhem. Daar ligt het ontstaan van de club. Zo zie je dat er in veel steden zowel een frisbeeclub voor studenten is, als een frisbeesclub voor niet studenten, zeg maar  ‘burgerclubs’. Bij fc Airborn zijn de mensen die in de beginjaren als speler actief waren nu de trainers of trainer zijn geweest. Zij maken de jongeren enthousiast en verrichten achter de schermen heel veel werk.

Foto: Fc Airborn

Ultimate frisbee

Bij Ultimate frisbee is het de bedoeling de frisbee in de eindzone van de tegenstanders te vangen. Door de frisbee naar elkaar over te gooien bereik je de eindzone van de tegenstander. Als een van de spelers van het eigen team daar de frisbee vangt, scoor je een punt. Het is net als de  ‘touchdown’ American Football en Rugby. De regels zijn verder heel simpel: je mag elkaar niet aanraken en je mag niet met de frisbee lopen. Alleen maar draaien (pivoten) om ẻẻn voet (net als bij basketbal). De frisbee mag je maximaal tien seconden vasthouden. Tijdens wedstrijden begint de verdediger dan ook direct met hardop tellen. Er is immers geen scheidsrechter

Bij het frisbee heb je drie categorieën: Open teams, mixed teams en dames teams. Open teams bestaan vooral uit heren, maar dames mogen ook opgesteld worden. Bij een mixed team staan dames en heren om en om met 3 of 4 opgesteld. Buiten wordt er 7 tegen 7 gespeeld. Bij de jeugd tot onder 14 spelen altijd openteams. Vanaf maart tot en met de zomervakantie worden de senioren en de jeugd competities gespeeld. Na de zomer start de mixed-team competitie. Dat is dus voor het outdoor seizoen. Van Gaans: ”Wij trainen en spelen op de velden van het Beekdal Lyceum. Het is hetzelfde terrein waar ook korfbal vereniging Oost Arnhem speelt, aan de Van Maerlantstraat  in Arnhem. Voor het indoor seizoen kunnen we gebruik maken van Valkenhuizen.”

Naast de competitie organiseren verschillende frisbee verenigingen in Nederland grote, vaak, internationale toernooien. Daar speel je tegen ploegen uit allerlei landen.

Foto: Fc Airborn

(Nog) geen Olympische sport

Looze: ”We zijn lid van de Nederlandse frisbee bond en op die manier aangesloten bij NOC/NSF. Helaas is frisbee nog geen Olympische sport. Onze bondsvoorzitter heeft onlangs wel een presentatie bij het IOC gegeven. Met name om toe te lichten hoe een sport ook zonder scheidsrechter en zonder trammelant toch succesvol beoefend kan worden.”

Bestuur fc Airborn

Looze: “In het begin deden een paar bestuursleden al het werk. Tegenwoordig spreiden we de werkzaamheden meer en raken op die manier meer vrijwilligers actief betrokken bij de club. We hebben nu de commissie ‘More Airborn’ opgericht om meer promotie voor de sport te maken.” Van Gaans vult aan: “Dat doen we door bijvoorbeeld in samenwerking met het sportbedrijf Arnhem clinics te geven op basisscholen tijdens de verlengde leertijd of tijdens  sportdagen. En uiteraard promotie via de sociale media zoals Instagram en facebook.

Onze leden komen uit heel Arnhem, dus zowel uit Zuid als Noord en er komen leden van buitenaf zoals vanuit Deventer en Apeldoorn

Foto: Fc Airborn

Financiën

De inkomsten van fc Airborn bestaan uit contributies en soms een subsidie van de bond. De financiële situatie is gezond. Looze: “We geven niet zomaar geld uit. Voor specifieke zaken sparen we voordat we het geld uitgeven. We zijn wel op zoek naar sponsors om de sport en de kleding zo betaalbaar mogelijk te houden.”

De contributie bedraagt voor de jongste trainende leden tot 12 jaar € 11 per maand. Je betaalt € 39,50 extra per jaar voor deelname aan een competitie. Er zijn ieder jaar drie verschillende landelijke competities. Maar je hebt meer ẻẻn spelerslicentie per jaar nodig. Voor een overzicht van alle contributies kunt u terecht op de website  www.fcairborn.nl

Foto: Fc Airborn

Fc Airborn over vijf jaar

Looze: “We willen als club in het land wat meer gezien worden. Er zijn een paar jeugdleden die in het nationale team van hun leeftijdsgroep zitten, dus dat gaat goed. Daarnaast willen we een levendige dynamische vereniging zijn. Meer leden, met name jeugd onder de 14 jaar, betekent dat we door kunnen groeien en een dynamische vereniging blijven. Tegelijkertijd kan de vereniging prestatief nog wel omhoog. We willen Airborn landelijk op de kaart zetten door zelf een goed toernooi te organiseren. Het zou mooi zijn als Airborn regelmatig iets organiseert waar de rest van frisbeeënd Nederland blij van wordt. Misschien moeten we daarvoor naar Papendal.  Als het lukt om zo’n evenement te organiseren dan zou Arnhem wel eens dẻ frisbee stad van Nederland kunnen worden.

Foto: Fc Airborn