Triathlon Vereniging Arnhem

Naar aanleiding van de eerste triathlon van het seizoen sprak Wilfrie Koekkoek met Ilko Bosman, voorzitter TVA en Thijs Lavooij, voorzitter TTA. De vereniging TVA heeft de organisatie van de team wedstrijd TTA  in een separate stichting geplaatst.

Naam:

Sport:

Hoogst spelend team:

Aantal teams:

Aantal leden:

Tenue:

Opgericht:

Speellocatie:

Website:

Contact:

Triathlon Vereniging Arnhem
Triatlon
ca 145
1985
Diverse locaties in en rondom Arnhem
https://www.triathlonarnhem.nl
info@triathlonarnhem.nl
Naam:    Triathlon Vereniging Arnhem
Sport:    Triatlon
Hoogst spelend team:    
Aantal teams:    
Aantal leden:    ca 145
Tenue:    
Opgericht:    1985
Speellocatie:    Diverse locaties in en rondom Arnhem
Website:    https://www.triathlonarnhem.nl
info@triathlonarnhem.nl

Historie

De triatlon zoals we die nu kennen is ontstaan in de jaren zeventig. Op Hawaï werd in 1978 een triatlon georganiseerd onder de naam Iron Man. Om succesvol aan de Iron man deel te kunnen nemen moet je eerst 3,86 kilometer zwemmen, daarna ga je 180,2 kilometer wielrennen, waarbij je niet mag stayeren en je sluit de wedstrijd af met een marathon van 42,195 kilometer. Dat is een inspanning die al snel meer dan 12 uur aaneengesloten sporten van je vraagt. De echte profs ronden een triatlon onder de 8 uur af. Je kunt dit dan ook niet zonder een gedegen voorbereiding doen.

Voorzitter Ilko Bosman: “Al vrij snel waren er in Nederland mensen die vonden dat zo’n triatlon als de Iron Man ook in Nederland georganiseerd moest worden. Henny van Veen was een van de eerste deelnemers van de zo genoemde Holland Triatlon die tegenwoordig vanuit Almere georganiseerd wordt.  Henny woonde in de omgeving van Arnhem en bracht een groepje van een stuk of zes zeven enthousiastelingen bij elkaar die samen gingen trainen. Om je goed te kunnen voorbereiden op een triatlon moet je regelmatig kunnen zwemmen, fietsen en hardlopen. Met name voor het zwemmen ben je aangewezen op een goede accommodatie. Indertijd was er op Papendal nog een zwembad en dat werd automatisch het centrum van de triatlon beweging in Arnhem. Door een vereniging te starten konden er ook verplichtingen aangegaan worden, zoals het huren van een zwembad. Zo ontstond in het najaar van 1985 na een bezoek aan de notaris de Triathlon Vereniging Arnhem (TVA)”.

Even uitrusten tijdens de training foto: Karin Neutel

Verenigingsgevoel

TVA heeft momenteel 145 leden. Er zijn ongeveer 17 jeugdleden aangesloten en daarnaast allemaal volwassenen. De jongste is 8 jaar en het oudste actieve lid is 78 jaar. De verdeling tussen mannen en vrouwen is ongeveer 60-40 en ook qua niveau is er plek voor iedereen. We hebben leden die op recreatief niveau sporten en trainen naar hun eerste wedstrijd, maar ook ervaren atleten die al meerdere hele triatlons volbracht hebben. De leden komen uit alle lagen van de bevolking. Het samen sporten is het bindmiddel van de vereniging. Bosman: ”Wij vinden het belangrijk dat er professionele trainers zijn, die de ontwikkeling van de sporters op (bijna) elk niveau en ambitie vakkundig kunnen begeleiden. TVA heeft in totaal 15 gediplomeerde trainers, waarvan acht trainers met een diploma op het een na hoogste niveau (niveau 3, Niveau 4 is het hoogste en richt zich op de echte top).

Door de jaren heen is de vereniging gegroeid en sinds ongeveer 2008 zit de groei er echt in. Tot die tijd bestond de vereniging vooral uit mensen die gebruik maakten van de faciliteiten. Langzaam ontstond er meer een verenigingsgevoel waarbij mensen ook meer samen gingen trainen voor het fietsen en hardlopen.

 

Ook in de winter wordt getraind Foto: Rene Visser

Verschillende triatlon afstanden

Je kunt op verschillende afstanden meedoen aan een triatlon. Er zijn wedstrijden in teamverband met zowel verenigingsteams als vriendenteams. Daar gaat het om de teamprestatie. Het team dat bij elkaar opgeteld de snelste tijd heeft wint. Dat principe geldt ook bij de korte triathlon in estafette verband. De Olympische afstand voor de triatlon is 1,5 kilometer zwemmen, daarna 40 kilometer fietsen en dan nog 10 kilometer hardlopen. Er zijn verschillende soorten wedstrijden. Je hoeft dus niet super lange afstanden af te leggen. Het is wel noodzakelijk om specifiek te trainen. Thijs Lavooij:”Er wordt op vier disciplines getraind, zwemmen, wielrennen, hardlopen en wisselen. Het scheelt nogal of je drie minuten nodig hebt om van onderdeel en dus schoenen te wisselen of dat je dat in 1 minuut kunt”. Bosman sluit hierop aan: ”De conditie die je bij het fietsen opdoet, gebruik je ook bij het lopen. Voor een belangrijk deel ondersteunen de trainingen van de verschillende disciplines elkaar. Als je voor de hele triatlon gaat, moet je wel specifieker trainen op bijvoorbeeld de hele marathon en je uithoudingsvermogen in het algemeen. Bij de vereniging trainen de leden vooral het zwemmen. Daarvoor kunnen ze gebruik maken van de zwemfaciliteit die de vereniging gehuurd heeft op zowel Valkenhuizen (Arnhem Noord), De Koppel (Arnhem Zuid), Zwembad Klarenbeek (Arnhem-Noord) als in de Rijkerswoerdse Plassen, bij Van Amerongen Training en Buitensport (Arnhem-Zuid) Veel loop- en fietstrainingen kunnen leden zelf regelen, maar worden uiteraard ook door de vereniging aangeboden. Voor de baantrainingen hardlopen gebruiken we de atletiekbaan van Valkenhuizen gebruiken en op zaterdagen lopen we doorgaans in het bos. Dat zijn de faciliteiten die de vereniging organiseert en regelt. We zijn erg blij met het feit dat er uit de vereniging een groot aantal trainers op het derde niveau is. Zij geven in alle disciplines trainingen en houden hierbij rekening met alle niveaus die we binnen de club hebben.”

Onderweg tijdens de training Foto: Rene Visser

Beleid

Bosman: ”Onlangs heeft het bestuur met de leden de visie aangescherpt. De vereniging wil onder professionele begeleiding een kwalitatief goed trainingsaanbod bieden. Goed opgeleide trainers zijn voor ons belangrijk. We zijn er trots op dat we 8 trainers op niveau 3 hebben en nog eens 7 trainers op niveau 1 als assistent trainer. Als vereniging streven wij na dat ieder lid zich op het eigen niveau, zowel fysiek als qua ambitie, kan ontwikkelen. De niveaus verschillen soms behoorlijk. Dat maakt het ook erg aantrekkelijk, want mensen zijn erg met elkaar betrokken. Er is geen clubhuis. Het clubgevoel ontstaat doordat we na de trainingen een kopje koffie drinken en doordat er veel samen getraind wordt. We plannen de zwemtrainingen ook bewust op Valkenhuizen in Arnhem Noord en in De Koppel in Arnhem Zuid. Zo is dat voor iedereen goed bereikbaar.”

TVA heeft een gezond aantal leden: financieel kan de vereniging op de contributie van de leden en een paar trouwe sponsoren rondkomen. En met het aantal leden zijn de zwemtijden goed benut. De contributie voor jeuigdleden bedraagt € 200 en voor volwassenen € 320. Daarmee zijn de leden tevens lid van de  landelijke bond (NTB). Je kunt als lid deelnemen aan twee zwemtrainingen in de week, twee looptrainingen en één  fietstraining. Daarnaast kom je in aanraking met andere leden waarmee je samen de andere trainingen kunt doen.

Elk jaar organiseren we aan het eind van het seizoen een aardigheidje voor de vrijwilligers die de vereniging op de een of andere manier geholpen hebben. Dat waren er het afgelopen jaar 51. Ongeveer een derde van de club is structureel actief als vrijwilliger. Een groot deel helpt ook bij de organisatie van de jaarlijkse Team Triatlon Arnhem.

Wedstrijdbeeld Foto: Rene Visser

Team Triatlon Arnhem (TTA)

Lavooij:”Landelijk werden er steeds meer teamwedstrijden georganiseerd en ontstond er een nationale teamcompetitie. De competitie wordt nu over meerdere divisies door de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) georganiseerd.”Het triatlon seizoen in Nederland wordt elk jaar in april gestart met de Triatlon Arnhem. Lavooij: “Toen de TVA nog op Papendal trainde organiseerde we daar elk jaar een crossduatlon. Dat is lopen, fietsen en weer lopen door het bos. De omgeving van Papendal leent zich daar prima voor. Op een gegeven moment kon het daar niet meer. We hebben toen de blik verlegd naar zwembad Klarenbeek. Daar hebben we ook een heel mooi parkoers kunnen ontwikkelen. Aan het organiseren van zo’n grote wedstrijd waar mensen vanuit heel Nederland op af komen kleven ook risico’s. Wij vonden het niet kloppen dat een eventueel verlies bij de wedstrijd zou betekenen dat de leden van de vereniging daarvoor op zouden draaien en een hogere contributie zouden moeten betalen. Daarnaast bestaat bij zo’n wedstrijd het risico’s van ongelukken waarvoor je aansprakelijk gesteld kunt worden. Daarom hebben we de wedstrijd ondergebracht in een aparte stichting. Veel leden van de vereniging zijn wel bereid als vrijwilliger tijdens de wedstrijd te helpen. De wedstrijddag is het vlaggenschip van de vereniging. Daar is een grote groep mensen het hele jaar druk mee.

Over 5 jaar

Bosman: “Er is geen ambitie om heel veel groter te worden. Er is een gestage groei, maar we zitten op een kantelpunt. Het zwemwater is druk bezet in Arnhem. Daar kunnen we nog maar beperkt groeien. Wij vinden het belangrijk dat we goede trainers hebben en zijn erg blij dat die uit de eigen vereniging komen. Deze lijn willen we doorzetten. Daarmee kunnen we beginners goed opvangen. Het is voor beginners wel nodig dat je een aanvangsniveau hebt. Dat betekent dat je minstens een half uurtje hard kunt lopen en dat je in ieder geval schoolslag kunt zwemmen. Toppers zoeken zelf hun trainer om weer een paar procentjes beter te worden. We zijn een tevreden hoe het nu gaat als vereniging“