februari 27, 2025
Vecht- en budo sport is geen knokken

Zaterdag 1 maart is Sportcentrum Valkenhuizen dé ‘place to be’ wanneer je kennis wilt maken met een vecht- of budo sport. Een groot aantal Arnhemse verenigingen laat dan zien dat deze sporten iets meer inhouden dan een potje matten voor stoere jongens.

Integendeel zelfs. Niet dat dat beeld nergens op gestoeld is: het Sportbedrijf Arnhem werd ruim zes jaar geleden geconfronteerd met een aantal vervelende incidenten binnen met name de vechtsportverenigingen. Nader onderzoek leverde op dat er vooral nog wel wat te sleutelen viel aan het aspect ‘pedagogische veiligheid’ binnen die verenigingen.

Arnhems Collectief

Het Sportbedrijf, veelal de verhuurder van de accommodaties aan ook deze verenigingen, pakte de handschoen op. Denise Simonse, coördinator voor de vecht- en budosporten en werkzaam voor het Sportbedrijf Arnhem: “Vecht- en budo sporten ontwikkelen zich sterk in Arnhem. Prima natuurlijk, maar als Sportbedrijf willen we ook dat je verantwoord kunt sporten bij deze verenigingen. Verantwoord in die zin, dat er geen discussie mag zijn over de kwaliteit, verbondenheid en zichtbaarheid van de aanbieders.”

“Dat heeft er toe geleid dat wij het Arnhemse Vecht- en Budosportcollectief hebben geïnitieerd,” vervolgt Simonse. “Het is een voor Nederland uniek samenwerkingsverband, waarin een vijftiental verenigingen niet alleen samenwerken, maar ook onafhankelijk gecertificeerd zijn.”

Certificering

Die certificering geldt als een keurmerk voor de verenigingen en wordt afgegeven door het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij, het NIVM. Zij kennen twee keurmerken: het label Veilig en Verantwoord Vechtsporten en het Fight Right Keurmerk. Met het label Veilig en Verantwoord Vechtsporten laten verenigingen zien dat je aan de gestelde norm voor kwaliteit, veiligheid en verantwoordelijkheid voldoet, het Fight Right Keurmerk is een garantie dat een vereniging op een veilige en verantwoorde wijze vechtsport aanbiedt binnen een goed pedagogisch klimaat en waarin maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke plek heeft.

Kick-, Thaiboks- en MMA clubs in Nederland kunnen met het Keurmerk Vechtsportautoriteit laten zien, dat ze aan alle eisen die de Nederlandse Vechtsportautoriteit stelt op het gebied van gezondheid, veiligheid en gedragsregels voldoen.

Simonse: “Het unieke van het Arnhemse Vecht- en Budosportcollectief zit erin dat wij deze twee toch wel van elkaar verschillende sportvormen binnen één collectief hebben weten te brengen. Vechtsporten zitten toch iets anders in elkaar dan budosporten zoals judo, maar voor al deze sporten geldt dat de pedagogische veiligheid centraal dient te staan. Dat we dat hebben weten te realiseren, daar zijn we best trots op!”

 

Tussen12.00 – 15.00 uur geven de leden van het Collectief op zaterdag 1 maart talloze demonstraties en kennismakingssessies. De toegang is gratis, Sportpark Valkenhuizen.

Effect van vecht – en budosporten in de praktijk

 Bennie Draaijer  (64) , sportdocent aan de Arnhemse vmbo-school ’t Venster, is zelf al jaren actief met Aikido. Aikido is eigenlijk een vechtsport zonder te vechten, maar veeleer bedoeld om een gevecht juist te voorkomen of te beëindigen. Draaijer heeft zich gespecialiseerd in het leren werken met jongeren die het moeilijk hebben:  jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking en jongeren met sociaal onacceptabel gedrag.

Draaijer: “Op veel scholen in Nederland wordt aandacht besteed aan weerbaarheidstrainingen. Bij ons op school draaien we met alle klassen in de onderbouw de zogenoemde ‘lef-dagen’. In dat programma zitten onderdelen van weerbaarheidstrainingen ‘Rots en Water’ en ‘Power of Control’. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit effectieve programma’s zijn. Met name kwetsbare leerlingen bouwen dankzij de (verdedigings-)technieken die ze aanleren een beter zelfvertrouwen op.”

 

 

Leren op je lichaam te vertrouwen

Draaijer vervolgt: “Door sport, spel en verschillende vormen van bewegen leren zij een betere controle over hun lichaam en gedrag te krijgen. Bij diverse vechtsporten leer je technieken aan waarmee je de controle over je lichaam kunt verbeteren. Daarom spreek ik liever over verdedigingssporten in plaats van vechtsporten. Het gaat namelijk niet over het vechten in aanvallende zin, het gaat er juist om dat je leert op je lichaam te vertrouwen.”

“Daar heb je zelfdiscipline voor nodig. De vechtsporten brengen deze discipline aan. Als je op je lichaam kunt vertrouwen en als je weet hoe je moet reageren, dan kun je in lastige situaties rustig blijven. Zo leer je agressief gedrag te isoleren, daarvoor in de plaats komt beheersbaar gedrag, vanuit vertrouwen. Het helpt hen om hun zelfkennis te vergroten en zelfverzekerder op te treden,” aldus Bennie Draaijer.

Tip

Op zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en in dat kader geven gastdocent Rinske Gotink van Anshin Aikido, samen met AFN -docenten Marije Nijkamp en Cathrien de Pater, een middag vol Aikido.

Tijd: van 13:00 – 16:00 uur, locatie Gymzaal Arnhemse Montessorischool aan de Nicolaas Maesstraat 6 in Arnhem. Deelname is gratis.