Timo Braasch bij de persconferentie - foto ArnhemSports.nl
mei 15, 2025
Vitesse-eigenaar Timo Braasch: ‘We are investors’

Na een lange periode van stilzwijgen kwamen de eigenaren van Vitesse vorige week alsnog naar buiten. Alhoewel naar buiten; in ieder geval niet in letterlijke zin. Het begon met een lang video-interview waarin interim algemeen directeur én één van de vijf eigenaren Timo Braasch zich nader introduceerde, kort daarop gevolgd door een eveneens op video gezet voorstelrondje van de overige vier eigenaren.

Hoewel de introductie van Braasch van 75 minuten natuurlijk veel te lang was, gaf het wel een aardige indruk van de persoon Timo Braasch. Dit vervolgens als ‘hij heeft het voetbalverstand van een gevulde koek’ zoals Hans Kraay dat vervolgens bij ESPN populistisch meende te moeten afdoen, zegt meer over de journalistieke standaard van Kraay dan over Braasch. Want ook Kraay zal er aan moeten wennen dat het leiden van een organisatie, i.c. een voetbalclub, niet altijd succesvol verloopt louter en alleen omdat je toevallig ooit ergens leuk gevoetbald hebt.

Balans

Want dat klopt: in tegenstelling tot Kraay zelf heeft Braasch nooit op professioneel niveau op voetbalvelden rond mogen rond schoppen, noch heeft hij prestigieuze trainersfuncties bij topclubs als FC Lienden vervuld. De vraag is of dat ook noodzakelijk is. Uiteraard is het een pré als je als eindverantwoordelijke van een professionele voetbalorganisatie het reilen en zeilen van de voetbalwereld kent. Maar er zijn ook andere skills voor nodig, bijvoorbeeld bedrijfsmatige kennis. Geld uitgeven is één, maar je druk maken over dat dat ook in balans is met de inkomsten heeft helaas bij vele voetbalorganisaties  minder prioriteit.

Zakenman

Wat voor persoon is de 34-jarige Braasch dan wel? En, de cruciale vraag, wat kan en wil hij voor Vitesse betekenen? Braasch is een voetballiefhebber, zoals hij zelf aangeeft en is afkomstig uit de zakenwereld. Dat laatste betekent onder andere dat hij het proces waar hij als interim algemeen directeur nu voor verantwoordelijk is, bedrijfsmatig benadert. Hij licht de organisatie van boven tot onder door en schrapt daar waar hij belemmeringen ziet voor een gezonde toekomst of geen match ervaart met hetgeen de eigenaren willen.

Hij wil een gezonde voetbalorganisatie opbouwen, met veel ‘home grown talent’, maar, en ook daar is hij open en eerlijk in, de eigenaren zijn niet van de liefdadigheid. Met andere woorden, het is de bedoeling dat alle investeringen uiteindelijk moeten leiden tot een winstgevende opbrengst voor de eigenaren. Dat het met winst doorverkopen van de club in dat plaatje prima zal passen zal niemand verbazen.

Risico

In dat kader past het afscheid nemen van spelers waar geen rendement van verwacht wordt. Omdat ze over te weinig kwaliteiten beschikken of domweg te duur zijn voor de club. Het afscheid nemen van John van den Brom beargumenteert Braasch met ‘het hebben van verschillende visies’ en de mening dat de visie van Van den Brom niet matcht met die van de eigenaren. Aan de andere kant ziet Braasch voldoende potentie voor Vitesse: een club van de stad, met fantastische fans. Is er dan toch wel degelijk sprake van een ontluikend geel-zwart hart? Niemand dient daar illusies over te hebben: de eigenaren zijn bezig met een zakelijke investering. Dat kan de club ten goede komen, maar het levensgrote risico blijft aanwezig dat wanneer zich morgen een onverwachte partij meldt om Vitesse voor een mooi bedrag over te nemen, de club overmorgen verkocht is. En ook daarin is Braasch duidelijk, zoals in bijgaand filmpje  te horen is. En ook in de persconferentie al aangaf: ‘We are investors, not a charity organisation’.